Is jouw wachtwoordbeleid op orde? Waarom Single Sign On (SSO)?
Jij als accountant werkt waarschijnlijk met verschillende softwarepakketten. Denk aan je boekhoudpakket, salarissoftware en je rapportagesoftware. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde internetgebruiker 17 verschillende accounts heeft. Dat betekent in de praktijk dat je (als je het goed doet) 17 verschillende wachtwoorden moet onthouden. Hoe ga jij om met je wachtwoordbeleid? Heb jij voor ieder account een uniek wachtwoord en de grootste uitdaging: hoe onthoud je al deze wachtwoorden?
Gebruikersnamen en wachtwoorden
Uiteraard doe je je best om de wachtwoorden complex genoeg te maken om jezelf te beschermen tegen hacks. Want hoe complexer je wachtwoorden, hoe complexer het wordt voor internetcriminelen om je account te hacken. Maar tegelijkertijd maak je het jezelf wel heel ingewikkeld om al die complexe wachtwoorden te onthouden. Schrijf je wachtwoorden op losse briefjes? Die dan weer ergens verdwijnen onder je toetsenbord of in een bureaulaatje? Of leg je je wachtwoorden vast in een app op je smartphone, een zogeheten wachtwoordmanager? Er is nog een veel eenvoudigere manier. Met Single Sign On (SSO) hoef je maar één wachtwoord te onthouden, waarna je direct veilig toegang hebt tot al je software en apps. In deze blog vertel ik je graag wat meer over de veiligheid van wachtwoorden en Single Sign On.
Veiligheid wachtwoorden en authenticatiemanagement
Je hebt dit vast al eens eerder gelezen, maar ik merk dat er toch nog heel veel mensen zich nog niet volledig bewust zijn van de gevaren van onveilige wachtwoorden. Ik geef je hier een aantal tips voor het veilig gebruiken van wachtwoorden.
Gebruik unieke wachtwoorden
Of je nu wel of niet gebruik maakt van een SSO-oplossing, het is verstandig om voor elke applicatie een uniek wachtwoord te gebruiken. De gemiddelde internetgebruiker gebruikt namelijk voor veel accounts dezelfde wachtwoorden. Als je op één account wordt gehackt, dan kan de hacker ineens toegang krijgen tot een groot gedeelte van je privéleven. Ik hoef je niet uit te leggen hoe gevaarlijk het is als een hacker toegang krijgt tot je e-mailaccount, je social media kanalen of je Bol.com account.
Gebruik sterke wachtwoorden
Hoe meer tekens je in een wachtwoord vastlegt, hoe moeilijker het voor internetcriminelen wordt om je wachtwoorden te achterhalen. Denk hierbij aan combinaties van hoofdletters, cijfers, speciale tekens en zinnen. Let erop dat je je wachtwoorden regelmatig aanpast. Het wordt afgeraden om gebruik te maken van persoonlijke informatie, zoals je naam, adres, geboortedatum of de naam van je huisdier. Deze informatie is namelijk heel eenvoudig te achterhalen via je social media kanalen.
Gebruik twee-staps-verificatie
Tot slot is het belangrijk om gebruik te maken van twee-staps-verificatie. Dit houdt in dat je, nadat je met je gebruikersnaam en wachtwoord bent ingelogd, nog een extra code moet invullen. Deze code kan je via e-mail, sms of app ontvangen. Omdat deze extra code op een ander device wordt ontvangen, is het voor hackers onmogelijk om deze code te achterhalen. Let er dus bij de keuze van een softwareleverancier op dat zij ook een twee-staps-verificatie aanbiedt.
Single Sign On (SSO)
Single Sign On is een softwareoplossing die je in staat stelt om je wachtwoorden eenvoudig te managen. Je kunt het een beetje vergelijken met het Windows bureaublad, maar dan toegespitst op je business. Je logt eenmalig beveiligd in op een platform, dat je automatisch toegang geeft tot meerdere softwareapplicaties. Vervolgens kun je diverse softwareapplicaties starten zonder dat je elke keer opnieuw moet inloggen.
Waarom zou je gaan werken met Single Sign On?
De grootste vier voordelen van het gebruik van Single Sign On zijn:
- Je hoeft minder wachtwoorden te onthouden;
- Het geeft je een stuk gemak;
- Je kunt je data nog beter beveiligen;
- Je hoeft minder vaak opnieuw je wachtwoord aan te vragen als je deze bent vergeten.
Welke bedrijven maken gebruik van een Single Sign On oplossing?
Elk kantoor of bedrijf kan gebruik maken van Single Sign On. Je hebt namelijk altijd te maken met gebruikersnamen en wachtwoorden. Als accountant maak je daarnaast vaak gebruik van portals om samen te werken met je klanten. De portals die het meest worden gebruikt, ondersteunen SSO. Je kunt hierbij denken aan Pinkweb, Mijn Accountantsportal van Acuity, Datawear of SecureLogin.
Wil je meer weten over Single Sign On en welke oplossing het beste bij jouw kantoor past? Neem dan gerust contact met me op!