Instant Payments en PSD2 een gouden duo
Als ondernemer altijd direct over je geld beschikken. Dat zou mooi zijn, niet waar? Momenteel wordt bankieren door middel van nieuwe ontwikkelingen steeds eenvoudiger. Onderweg op je app even snel geld overmaken of je stuurt gewoon een Tikkie. Maar.. dan staat het nog niet direct op de bankrekening van de ontvangende partij. In deze blog vertel ik je waarom Instant Payments en PSD2 een gouden duo zijn.
Bankkoppeling
Een aantal banken heeft de mogelijkheid om een bankkoppeling te realiseren. Dit betekent dat je je bankrekening kunt koppelen aan je boekhoudpakket waarna het dagafschrift één keer per dag automatisch wordt afgeleverd in de administratie. Je administratie wordt dus automatisch bijgewerkt als er een mutatie op je bankrekening plaatsvindt.
Instant Payments
Begin 2019 zullen de grootste banken van Nederland binnen 5 seconden een overboeking uitvoeren naar een andere bank. Dat betekent dat je niet meer hoeft te wachten op de overboeking tussen verschillende banken. Ook in het weekend en op feestdagen zullen de mutaties direct uitgevoerd worden. Je kunt dus meteen over je geld beschikken. In de Europese standaard wordt de overboeking in 10 seconden met een limiet van € 15.000,- aangehouden. In Nederland wordt de Europese standaard van de European Payments Council overgenomen, maar waarbij Nederland de mutaties in 5 seconden zal uitvoeren met een onbeperkt limiet.
PSD2
PSD2 (Payment Service Directive 2) maakt het voor derde partijen mogelijk om toegang te krijgen tot betaalgegevens van consumenten en bedrijven, mits de rekeninghouder toestemming heeft gegeven. De Europese wetgeving PSD2 is begin 2018 van kracht gegaan. Door de vele vragen over veiligheid en privacy is de wetgeving nog niet door de Eerste Kamer en Tweede Kamer heen gekomen. Na het aannemen van de wet zullen de banken vier keer per dag een update van de bankgegevens aan derden beschikbaar stellen. De banken hebben tot september 2019 de tijd om te voldoen aan alle eisen die door de wet voorschreven zijn. Er zijn nu al banken die door middel van een bankkoppeling één keer per dag het dagafschrift beschikbaar stellen aan administratieve software. Via PSD2 zullen alle banken deelnemen en zullen de betaalgegevens beschikbaar gesteld worden aan alle uitvragende instanties.
De ondernemer moet alert blijven
De nieuwe technologische vooruitgang betekent wel dat ondernemers moet opletten waarvoor ze toestemming geven. Machtige techbedrijven, zoals Apple en Google, hebben nu al veel informatie over het internetgedrag van ondernemers. Als deze bedrijven ook nog toegang krijgen tot de betaalgegevens, dan weten ze precies met wie ze zaken doen en wat je kredietwaardigheid is. Gelukkig zijn er bij het ontwikkelen van de Nederlandse wet veel partijen betrokken, zoals de Consumentenbond, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Financiële Markten. Verder moet een derde partij een bankvergunning (uitgegeven door De Nederlandsche Bank) hebben om toegang te krijgen tot de betaalgegevens.
Gouden duo
Als Instant Payments en PSD2 van kracht gaan, zijn er enorme voordelen voor de ondernemer. Bij een betaling weet de ondernemer direct dat hij over zijn geld beschikt. Er hoeft niet meer gewerkt te worden met bestellingen op basis van automatische incasso’s, vooruitbetalingen of op rekening. Als de betaling direct in de administratie staat, wordt het proces voor het verwerken van de goederen een stuk eenvoudiger en sneller. Doordat de betalingen ook in het weekend en op feestdagen beschikbaar zijn, zijn er meer dagen om de pieken van de bestellingen op te vangen. De cijfers van de ondernemer worden actueel. Voor het checken van je banksaldo kun je gebruik maken van een administratieapp. Al je bankrekeningen in één app en direct al je inkoop– en verkoopfacturen erbij. Ook het betalen van facturen zal een stuk soepeler verlopen en zal zeer conversieverhogend werken.
Ik zie veel voordelen en kan niet wachten totdat deze innovaties werkelijkheid worden.
One Comment
Instant Payments zal geleidelijk worden ingevoerd vanaf begin 2019, zie https://www.betaalvereniging.nl/betalingsverkeer/instant-payments/tijdslijnen-en-voorbereiding/
Voor data gebruik derde partij is volgens mij niet een bankvergunning maar een specifieke ‘lichtere’ TPP vergunning van toepassing.