2019: pratend het nieuwe jaar in met Google en Alexa 😉
Sinds eind oktober is de Google Home speaker in Nederland verkrijgbaar en neemt de pratende assistent een vogelvlucht.
Google Home versus Amazon’s Alexa
Voordat we ingaan op wat de toekomst van pratende assistenten ons gaat brengen nemen we je mee in wat Google Home en Amazon’s Alexa eigenlijk zijn.
Zowel Google Home als Amazon’s Alexa zijn virtueel (pratende) assistenten die jou kunnen bijstaan bij je dagelijkse werkzaamheden in huis. Denk hierbij aan het doorgeven van de boodschappen, vragen wat het weerbericht is of de locatie opvragen van bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde bakker. Dagelijkse bezigheden dus die jou veel tijd kunnen besparen. Daarnaast zetten ze de tv voor je aan, spelen ze je favoriete muziek af en kun je (korte) gesprekken met hen voeren.
In dit opzicht zijn de mogelijkheden van beiden assistenten redelijk gelijk. Het verschil zit hem met name in de knowledge base van Google. Door de gigantische hoeveelheid data waarover deze tech gigant beschikt heeft Google Home vaker een antwoord op je vragen. Waarbij Alexa het antwoord schuldig moet blijven. Toch een voordeel als je de grootste zoekmachine ter wereld bent ;-).
Be smart or not Â
Om optimaal van de slimme mogelijkheden van de assistenten gebruik te maken dient je huis wel smart te zijn ingericht. Als ze nergens aan gekoppeld zijn kunnen ze ten slotte ook niet volop functioneren. Denk hierbij aan een smart tv, speciale verlichting en thermostaten.
Google Home kun je op dit moment met zo’n 5000 smart devices aansluiten, maar Amazon’s Alexa steelt de show met 12000 aansluitingen. Zo kan Alexa de inhoud van je koelkast scannen om te zien welke boodschappen er nodig zijn. Uiteraard dien je hiervoor wel over een Echo device met beeldscherm te beschikken.
Tegen welk device praat je liever? Â
De Echo is het device van Amazon waartegen je praat om met Alexa te communiceren. Deze is functioneel vormgegeven en ziet eruit als een ‘gewone speaker’. Dit is voor sommigen een reden om gebruik te maken van Google Home. De Google Assistant ziet er namelijk chiquer uit met haar witte kleur en mooie vorm.
Naast de looks verschillen de assistenten ook in de manier van (aan)spreken. Google reageert op ‘Hey Google’ met een vrouwelijke stem welke je kunt wijzigen naar een mannelijke variant. Alexa luistert naar haar naam met de optie om haar vrouwelijke stem in vier verschillende accenten te laten praten.
Voor wie ga je kiezen?
Tot nu toe zijn de bevindingen in het gebruik van Alexa en Google redelijk gelijk. Ga je voor functioneel met veel aansluitmogelijkheden? Of ga je voor design met een hoger intellect? Voor beide is wat te zeggen. Wat mogelijk wel echt doorslag kan geven is dat de Google Assistant in het Nederlands beschikbaar is. Assistant is daarom ook Assistent geworden.
Denk daarom goed na waarom en hoe je ze wilt gaan gebruiken. Dit is doorslaggevend in de keuze voor één van de twee devices.
Wat brengt de toekomst?
Wat de toekomst betreft: de mogelijkheden zijn eindeloos. Lekker afgezaagd, maar in het geval van Alexa en Google zeker waar. De toepassingen zullen alleen maar toenemen en het is de vraag wanneer ze gemeengoed in de Nederlandse huishoudens zullen zijn.
Denk bijvoorbeeld aan het boeken van een reis met hulp van Google Home of Alexa. Uit de samenwerkingen van Google met o.a. Albert Heijn, KPN en Bol.com blijkt dat de grote Nederlandse bedrijven vol voor de mogelijkheden van de pratende assistenten gaan. Denk je in; je geeft je boodschappen door en middels de connectie met AH worden deze thuisbezorgd. Uiteraard met de juiste variant van het bestelde product.
Het lijkt nu nog ver weg, maar wie weet doe je binnenkort je boekhouding al pratend tegen Google of Alexa ;-). Nooit meer rapportages samenstellen met verschillende variabelen, maar ‘gewoon’ vragen wat de huidige status is van je financiële situatie. Ideaal toch?
Leave A Comment